Min aktivitet – og treningshistorie

Her kommer ett litt annerledes blogginnlegg. Jeg ønsker å dele min aktivitet- og treningshistorie.

Min aktive barndom, 1990-2007

Jeg har helt siden jeg var liten jente vært aktiv. Dette er fordi mine foreldre og min familie er en aktiv gjeng. Og det er derfor jeg er blitt den jeg er i dag. Selv om jeg alltid har vært aktiv har jeg aldri drevet med noen form for idrett eller konkurranse. Dette fordi jeg aldri har hatt interesse av dette. I familien min var vi alltid på tur i helger og ferier. Ingen unntak, vi måte være med uansett vær, vind og planer. Dette er noe jeg synes var veldig urettferdig når jeg var liten. Men jeg ser verdien i dette den dag i dag. Jeg er så takknemlig for at jeg er vokst opp med tur og aktivitet. Det har gjort at jeg er glad i aktivitet, jeg er glad i å være ute og jeg er ser verdien i det å være fysisk aktiv.

 

Min mamma og pappa har vært over gjennomsnittet spreke. Mamma har vært verdens beste langdistanseløper og pappa har også vært veldig god til å løpe. Så løping er kanskje noe som ”ligger i blodet mitt”. Likevel har jeg aldri blitt påvirket til å drive med idrett så lenge jeg ikke hadde lyst selv, så lenge jeg var aktiv generelt. Det er mange som mener jeg burde drive med løping, akkurat på grunn av dette. Men til nå har jeg kun ønsket å løpe, fordi jeg synes det er deilig og fordi det gir meg energi.Jeg har som sagt alltid vært aktiv. Men jeg begynte ikke å trene før jeg gikk på videregående. Jeg gikk på idrettsfag, og trening ble mer en del av hverdagen min. Jeg løp noen turer når jeg ønsket det, i tillegg til gåturer. Ikke noe spesifikt.

Ble kjæreste med en som drev med idrett, 2007

I 2007 ble jeg sammen med Thor Kristian, som drev aktivt med padling, og var en av Norges beste junior padlere på den tiden. Jeg begynte etter hvert å trene mer med han, både løping og padling. Vi padlet etter noen år ”Gudenå” som er et padleløp som går i Danmark. Over to dager, på totalt 120 kilometer. Dette var en veldig morsom og vond opplevelse. Dette var vel kanskje en av mine første konkurranser. Jeg burde ha padlet dobbelt så mye før vi gjennomførte løpet, men jeg kan hvis jeg vil og vi fullførte med glans. Vi kom totalt inn på 9 timer og 41 minutter.

tk padler

Flyttet for å studere, august 2010

Jeg ble mer og mer interessert i trening, og det ble mer strukturert og variert. Jeg flyttet til Elverum for å studere, folkehelse. Etter 3 år på bachelor i folkehelse fant jeg helse, livsstil og trening enda mer interessert. Jeg begynte å trene mer og mer strukturert. Jeg ble også mer bevist på valgene jeg tok generelt når det kom til helse. Jeg løp mer og mer, og fant mer og mer glede ved å trene og være aktiv. Jeg startet på master i folkehelse. Her lærte jeg enda mer, og er nå enda mer bevist på hvor viktig trening og aktivitet er, sammen med et balansert kosthold. Jeg startet også å løpe litt løp, 10 kilometere. Og jeg gjorde det bedre enn jeg selv hadde trodd.

En av mine første løpekonkurranse, november 2013

Jeg ble invitert ned til Nederland av mamma, hun var invitert dit på et løpsarrangement. Vi hadde en morsom jentetur. Vi deltok begge i et kveldsløp som ble arrangert, en 10 kilometer. Mamma og jeg startet sammen, for mamma er fortsatt veldig sprek. Etter 2 kilometer, sa mamma at jeg bare måtte løpe. Hun hadde en dårlig dag, og jeg en god. Jeg løp og det var publikum rundt i hele løypa, og veldig morsom og god stemning. Jeg tok igjen folk hele tiden, og ingen tok igjen meg. en helt fantastisk følelse. De snakket ikke engelsk eller norsk underveis så klart. Men jeg hørte de ropte på meg, hva de ropte skjønte jeg ikke. Jeg bare smilte og løp videre. Jeg kom til mål, de siste 2 kilometerne var tunge. Da jeg kom i mål, kom en av arrangørene etter meg og hang en medalje rundt halsen min. Dette er vel noe alle får på et sånt løp tenkte jeg, mens han sa noe til meg på Nederlandsk. Jeg ba han snakke engelsk. Da fortalte han meg at jeg hadde blitt nummer tre av alle damene. Jeg trodde ikke det jeg hørte. Nummer tre, på min første ordentlige løpekonkurranse. Mamma kom i mål like etter. Jeg fortalte henne historien og hun synes så klart dette var veldig morsomt. Dette ga mersmak til å trene mer spesifikt på løping, og jeg har løpt noen konkurranser etter det.

 

Aktive sammen

Thor Kristian og jeg har sammen blitt veldig glad i å trene og være enda mer aktive. Det er en av de tingene vi liker best å gjøre når vi er sammen. Vi er aktive sammen, og vi er blitt bedre trent sammen, noe som er veldig motiverende for oss begge. Vi er i tillegg i ganske lik form, så vi kan alltid pushe hverandre. De siste to årene har vi begge begynt å trene mer spesifikt for å bli bedre til å løpe fortere over lengre tid. Mamma har laget treningsprogrammer for oss, og hun tester og følger oss opp. Thor Kristian er mer glad i å konkurrere enn meg, så han har konkurrert mer den siste tiden i forhold til meg.

Bedre resultater enn noen gang

I jula tok jeg en løpstest på møllen til mamma, der hun sjekket hvordan formen min ligger an for tiden. Slike tester har jeg tatt regelmessig de siste 1-2 årene. Det viste seg nå at formen min var betraktelig bedre i forholdt til sist jeg tok testen. Jeg løp fortere, og hadde lavere puls hele økten. Noe som er veldig motiverende å se. Kanskje 2016 er året jeg skal utfordre meg selv mer og konkurrere mer? Vi får se hva 2016 bringer! Jeg er på alle måter mer aktiv enn jeg har vært før. Jeg synes det er veldig morsomt å se hvordan en aktiv barndom kan utvikle seg. Interessen for trening, helse og livsstil er større en noen gang og jeg brenner for å hjelpe andre mennesker til en aktiv hverdag. Det vil på alle måter gi overskudd. Jeg trener og har en sunn livsstil fordi jeg får overskudd og energi av dette.  Jeg merker på alle måter at en trent kropp er lettere å ha med å gjøre.

Ønsker du  deg en PT-time, løpetips eller en god blogg, sjekk ut mamma sine blogger her og her.

Eller ønsker du å endre din livsstil, men synes det er vanskelig alene? Jeg er her for deg, ta kontakt. 

 

 

Recommended Posts