Perfekte mellommåltider


Mellommåltider er undervurdert. Det er lurt å ha noen mellommåltider, mellom hovedmåltidene i løpet av en dag. Dette bedrer humøret, gir overskudd og økt forbrenning.

Hvorfor mellommåltid

Du har sikkert lest om mellommåltider og at det er lurt å spise noen av dem om dagen. Og hvordan lager du et sunt, enkelt og godt mellommåltid? Et mellommåltid er jo som ordet forklarer, et måltid som skal være mellom for eksempel lunsj og middag. Mellommåltidene har som hensikt at man skal ”holde ut” til neste hovedmåltid, uten å småspise litt her og der.

En jevn og god måltidsrytme bidrar til mindre sultfølelse, stabilt blodsukker, mer overskudd, bedre humør, økt forbrenning, bedre konsentrasjonsevne og mindre lagring av fettvev.

En jevn måltidsrytme bør bestå av tre-fire hovedmåltider og ett-tre mellommåltider. Tre-fire timer er maks det, det bør være mellom måltidene. Mellommåltider kan være med på å forhindre småspising, søtsug og godterispising.

Ikke ”sult” deg til hovedmåltidene

Det er ofte det kan gå for lang tid mellom frokost og lunsj, eller kanskje mellom lunsj og middag. Det er ikke alltid nødvendig å spise mellommåltider mellom hvert måltid. To mellommåltider er ofte det de fleste foretrekker. Det er uansett aldri lurt å være veldig sulten når du skal handle og tilberede måltidene. Dersom du er skubbsulen når du skal lage maten, er det fort gjort å velge mer usunne alternativer, som man tror går fortere enn sunn mat fra bunnen av.

Gode mellommåltider

Hva skal jeg lage til mellommåltid tenker du kanskje? Ikke kast deg over det første og beste, det handler om planlegging og om hvor lenge det er til neste hovedmåltid. Hvis det er under en time kan det holde med noe frukt, grønnsaker og litt vann, men er det flere timer til trenger du noe som metter mer.

Forslag til mellommåltider

 • Skyr m/friske bær
 • Smoothie
 • Yoghurt (gjerne med minst mulig sukker)
 • Yoghurt m/ eplebiter og kanel
 • Cottage cheese m/frukt og nøtter
 • Müslibar
 • Müsli m/yoghurt eller melk
 • Grønnsaker m/dip
 • 1-2 knekkebrød m/pålegg
 • Gulrøtter
 • Sukkererter
 • Banan
 • En liten neve m/nøtter eller mandler
 • 1-2 speltlomper m/pålegg
 • Avocado m/ reker og sitron
 • Fruktsalat

Fordel måltidene jevnt utover

Særlig etter middag er det mange som opplever at søtsuget sniker seg på. Da kan et mellommåltid være et godt alternativ for å unngå utskeielser.
Dersom man deler inn måltider i prosentandeler kan man si at frokost, lunsj og middag utgjør 25 prosent av ditt daglige inntak hver. Mellommåltider og kveldsmat gir de siste 25 prosentene.

Ett til to mellommåltider i tillegg til frokost, lunsj og middag metter mer enn få og store måltider. Hvis du ønsker å gå ned i vekt er det viktig å regulere disse måtidene i forhold til hverandre. Dersom du ønsker å forhindre å gå opp i vekt eller gå ned, gjelder det å kutte ned på størrelsen på de andre måltidene, for ikke å øke energimengden. Du skal spise flere måltider, men ikke mer energi. Spesielt etter middag.
 

(Kilde bilde)

 

 

 

 

 

Recommended Posts