Bli din egen mentaltrener

Mental trening og mental styrke er noe alle mennesker trenger, uansett mål og forutsetninger. Alt vi gjør styres fra hodet. Derfor er det absolutt verdt å trene hodet. Å klare å sette seg mål er et stort og viktig steg i jakten på mental styrke.

Hva er målet?

Hva er målet ditt og når har du nådd det? Ved å sette gode, målbare mål og ha en plan på hvordan du skal nå målene kan gjøre at du blir mer motivert og jobber bedre. Målsetting er derfor ett viktig verktøy du kan bruke innenfor mental trening. Men hvordan gjøres det tenker kanskje du?

Motivasjon, nøkkelen

Det virker kanskje veldig enkelt når du ser drømmene dine skrevet ned på et papir. I praksis kan det kanskje føles vanskeligere. Å finne frem til et mål også motivere seg selv til å nå det kan være vanskelig i seg selv. Motivasjon er nøkkelen. Uten motivasjon som driver deg er det kanskje vanskelig å oppnå den effekten som er ønskelig. Så hvor og hvordan finner du motivasjon til å nå ditt mål? Da må det graves litt. På tide å skrive ned drømmemålene dine.

Drømmefangeren, tørr å drømme

Hva er egentlig drømmemålene dine? Legg vekk bekymringer og begrensninger og kjenn etter hva som hadde vært kult, fint eller nødvendig å oppnå i ditt liv. Hvilke følelser får du i kroppen når du ser for deg dette? Kast alle hemninger, glem hindringer og fokuser på mulighetene. Se på ”drømmingen” som en del av øvingen til positiv tankegang. Skriv ned 3-6 drømmer.

(Kilde drømmefanger)

Kompasset, din veileder

Det er veldig viktig å bli klar over sine egne drømmer. Dette henger som oftest sammen med de målene du bevist eller ubevist har satt deg. Bruk drømmene dine som et kompass. Bruk det når ting er vanskelig eller når du roter deg bort. Du skal også bruke det for å sjekke om du er på rett kurs. Det er likevel opp til deg selv hvordan du kommer deg frem og hvordan veien til målet er og blir. Kompasset er kun en veileder. Når du er mer bevist på hva du vil, er det på tide å lage en plan. Velg 1-3 mål du ønsker å oppnå. Bruk SMART- modellen for å sjekke om målet er realistisk. Viktig å huske at måten du definerer målene dine på innebærer en prosess, ikke et utfall. Det må være noe du selv har kontroll over, faktorer du helt selv kan styre. Husk å være smart og fokuser på å prestere så bra du kan.

 

(Kilde Smarte-modellen)

Attraktivt mål

Når har du kommet så langt at du har satt deg et mål, og begynner å vite hva du vil. Tenk gjennom hvordan du skal komme deg til målet. Her kan det være lurt å lage en handlingsplan. Her kan du beskrive handlinger du må gjøre for å komme nærmere målene dine. Her er Aén i SMART- modellen vesentlig. Aén står for Attraktivt. Det skal altså være noe du virkelig har lyst til å starte med, kanskje med det samme?

Prosessen mot målet

Når du er i gang med målet, er mye gjort. Du er da allerede kommet langt i bruken av mental trening. Ikke la ting eller elementer forstyrre deg på veien mot målet. Bruk tid på å se for deg typiske ”trusler” som du gjerne kan velge istedenfor det som var planene. Da er du mer rustet til å motstå disse om de skulle dukke opp. Sterk selvtillit er en fordel på veien mot målet. Ikke la målet bli ødelagt om veien til målet skulle bli vanskeligere enn planlagt. Dette gjør deg sterkere, og man lærer av å feile. Lær deg, først som sist. Trekk frem noe positivt, uansett hva som skjer.

(Kilde Happy)

På veien mot målet

Dette trenger ikke være lett, eller fort gjort. Alt trenger heller ikke gå som planlagt, men tenk positivt. Og lær av egne feil. Men mental trening er uansett nyttig. Livet er for kort til å ikke jobbe mot de målene og drømmene man har. Men husk å ha det gøy, mental trening skal være gøy. Spesielt reisen mot målene og drømmene. Følelsen av å få til noe du har sett for deg, er uslåelig. Ha det gøy med det du gjør, uansett hva målet ditt er. Noen ganger tar du store skritt fremover, bakover eller blir stående stille. Andre ganger holder det med små skritt. Men du må også lære deg at du kan miste motet og falle av lasset. Da gjelder det å tenke tilbake og bruke verktøy og det mentale på best mulig måte.

Husk du kan det du vil!

(Kilde «Stop saying»)

(Kilde Ystenes)

 

Recommended Posts