«Planken»

Planken er en hatet og elsket øvelse. Du bruker veldig mange muskler når du tar planken og det er en veldig god øvelse uansett hav formålet ditt er. Planken finnes i veldig mange varianter og det er nesten bare fantasien som setter grenser. Det viktigste er at du er rett som en planke hele øvelsen, du skal også aktivere mage/rygg hele veiene.  «Planken» kan du ta når som helst og hvor som helst. Fem gode grunner til å ta planken:

  1. Planke motvirker ekstensjon (svai) i korsryggen som i mange tilfeller kan gi ryggproblemer. I så måte er øvelsen viktig for å skape en nøytral og god holdning i ryggen.
  2. Planke finnes i veldig mange varianter med forskjellig vanskelighetsgrad. Dette er en fordel når man setter opp program til personer med ulik muskelstyrke og –koordinasjon.
  3. Som kroppsvektøvelse er den like egnet hjemme og ute som på treningssenteret. Med andre ord: ingen grunn til å sluntre unna magetreningen.
  4. Fordi den finnes i mange ulike varianter, tilrettelegger dette for en naturlig og fornuftig progresjon.
  5. Sammen med øvelser som motvirker fleksjon, lateral-fleksjon og rotasjon vil planke være et viktig verktøy for idrettsutøvere og mosjonister som vil prestere bedre.

Her ser du hvilke muskler som er aktivert i en «vanlig planke» posisjon.

 

Som nevnt over finnes det mange ulike varianter av planken. Her er en av mine favoritter. «Klatreplanken» også kalt «Bjørgenplanken»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts