Jobbmarkedet kan være vanskelig for oss nyutdannede

Jeg har nå søkt jobber i over ett år. Jeg ble ferdig med min mastergrad i folkehelsevitenskap for et år siden. Siden da har jeg søkt jobber innen fagfeltet helse og folkehelse. Dette skulle være vanskeligere enn jeg hadde sett for meg. Det er veldig kjedelig å velge å ta høyere utdannelse som jeg har gjort. Jeg valgte å ta en bachelor, et årsstudium og en mastergrad. Dette gjorde jeg fordi jeg ofte har hørt fra andre at det er lurt å utdanne seg. Dette er noe jeg er helt enig i, og jeg angrer ikke på utdannelsen eller på at jeg har utdannet meg. Ikke i det hele tatt. Men at det skulle ta så lang tid å få seg fast jobb innen folkehelse hadde jeg ikke sett for meg. Derfor valgte jeg å starte for meg selv i august 2015. Dette er veldig spennende, men i en startfase er det alltid greit å ha en sikker jobb og en sikker inntekt. Dette gjør at jeg har ting og gjøre, og jeg får frisket opp det jeg har lært på skolen de siste 5 årene.

Mitt eget foretak
Som nevnt over startet jeg derfor mitt eget. Noe jeg lenge har tenkt på og drømt om. Hvorfor ikke tenkte jeg. Ingen kan stoppe meg, om jeg selv ønsker og har mål, noe jeg har med MK- Personlig Coaching. Dette har vært et veldig spennende prosjekt, og jeg har nå holdt på med dette i 9 måneder. Veldig spennende. Min egen sjef. Perfekt spør du meg. Men en fast jobb i tillegg, hadde vært bra. Jeg gleder meg til den jobben dukker opp.

Utdannelse eller erfaring?
Jeg har nå søkt på mange relevante stillinger, først og fremt på Østlandet. Det er nok mange om de samme jobbene, fordi de fleste med folkehelseutdanning kanskje er i samme situasjon som meg? Det som er kjedelig, er at det virker i de fleste tilfeller som om erfaring kommer før utdannelse. Er ikke dette litt rart? Vi unge blir oppfordret om å ta utdannelse. Da velger man utdannelse og erfaring er ikke da alltid like lett å bryte igjennom på. Når jeg var student hadde jeg ingen relevante jobber, jeg jobbet for å leve å litt mer en studie stipendet. Hvorfor skal erfaring nesten i alle tilfeller veie høyere enn utdanningen? Er det fordi man er ung kanskje? Hvorfor skal man i så fall undervurderes fordi man er ung? Alle har jo vært unge og uten erfaring engang?. La oss få en sjanse? Det er jo sånn det burde være. Jeg og mange andre velger høyere utdanning fremfor erfaring. Var dette kanskje et feil valg? Det føles litt sånn. Her sitter man, med en utdannelse. Som i mine øyne egentlig er ganske unik og veldig viktig i dagens samfunn. Men jeg skulle kanskje heller bare begynt rett i jobb enten etter videregående eller etter min bachelorgrad?

Ikke vet jeg, det er jo umulig å svare på. Men det kan føles litt sånn. Du har ikke nok erfaring har jeg hørt altfor mange ganger det siste året. Ok så har jeg kanskje ikke det? Men jeg må jo få starte et sted? Jeg gleder meg veldig og det er sikkert derfor det er så kjedelig å gå å «vente». Alt i alt, gir jeg så klart ikke opp. Det er jo en spennende prosess.

Jeg kunne bare ønske at folkehelse ble mer fremmet i Norge. Hvor viktig er ikke folks helse? Det er jo så innmari viktig, og så innmari spennende. Det trengs kanskje flere relevante stillinger? Få folkehelsen frem! Ikke undervurder den. Vi må bare få sjansen til å jobbe med det vi virkelig liker og brenner for. Folkehelse er viktig, det er så mye viktigere enn man tror. Det er så mye større enn man er klar over. Hvor skal det ende? Samfunnet og folkehelsen er jo i endring hele tiden, kanskje mer en før.

Folkehelse er spennende, og jeg håper jobben dukker opp snart. Jeg har troa. Jeg kunne bare ønske at folkehelsestillinger ble mer attraktivt og mer tilgjengelig. Heia folkehelsen!! 

 

 

Recommended Posts